Supergallerian som ska suga åt sig en hel region

Solna. Klockan 9.15 i torsdags morse stod en lång rad journalister och plockade för sig av frukosten på Restaurang Drama i Solna.

Det var tio timmar och 45 minuter kvar till invigningen av köpcentrat Mall of Scandinavia, Skandinaviens största, och vi hade åkt buss från Stockholm och strax skulle vi informeras om gallerians alla fröjder. Medan journalisterna högg in på gratis smörgåsar, fruktsallad och yoghurt höll sig festfixaren Micael Bindefeld i bakgrunden. Det var han som arrangerade journalistvallningen. Bindefelds blankpolerade flint glänste i det svaga ljuset.

I ett hörn stod goodie bags, pappkassar med gåvor från handlarna till de kritiskt tränade reportrarna: en flaska vatten, lego, en kräm, lite kaffe.
Det har alltid förvånat mig att kollegerna finner det värt att bära med sig dessa små presenter som ska få oss på gott humör och skriva snällt. Man kan skriva snällt i alla fall, har jag alltid sagt.

På torsdagsmorgonen bjöd Micael Bindefeld in till pressvisning på Mall of Scandinavia. Foto: Ola Axman

På torsdagsmorgonen bjöd Micael Bindefeld in till pressvisning på Mall of Scandinavia. Foto: Ola Axman

Hungriga journalister hugger in. Foto: Ola Axman

Hungriga journalister hugger in. Foto: Ola Axman

Restaurang Drama i anlutning till Imaxbiografen. Foto: Ola Axman

Restaurang Drama i anlutning till Imaxbiografen. Foto: Ola Axman

Restaurang Drama ligger i anslutning till SF:s biograf där det inte bara finns landets första kommersiella Imaxbiograf (välvd duk, skakande ljud) utan även ”VIP-rum” för extra fina besökare eller snarare sådana som betalar mer. De vanliga biljettautomaterna är röda, VIP-rummets är guldgula. Flott!

Inne på biografen väntade Lars-Åke Tollemark, nordisk VD för det franska företaget Unibail-Rodamco som byggt Mall of Scandinavia. Han berättade att det tar olika tid att köra till Mall of Scandinavia inifrån Stockholm beroende på om man åker en söndagmorgon eller fredageftermiddag. Intressant!
– Mall of Scandinavia ska vara energi, livfull glädje, möten, välkomnande, mångkulturellt och inkluderande.

Lars-Åke Tollemark. Foto: Ola Axman

Tollemark använde ännu fler ord men jag hann inte anteckna. Budskapet var i alla fall att hit ska alla komma och handla.

Journalisterna fick en broschyr där vi lärde oss att Mall of Scandinavia är framtidens köpcentrum som tar detaljhandeln till en ny nivå med högt ställda krav på kvalitet och service genom alla steg i kundens upplevelse, en innovativ miljö präglad av internationell atmosfär som ska bjuda på verkliga upplevelser, att besökaren möter flera attribut med stark individuell karaktär där det finns utrymmen för vila och möten. Samt att Mall of Scandinavia är ett epicentrum för underhållning. Epi framför centrum betyder på PR-svenska att det är extra mycket centrum.

Kort sagt en shoppingupplevelse som saknar motstycke.

Foto: Ola Axman

Särskilt Mall of Scandinavias Flagship Avenue ger en distinkt och urban känsla. Under rundvandringen pekade direktör Tollemark på en Starbucks och sa att det påminde om det där berömda strykjärnshuset i New York. Fränt!

Foto: Ola Axman

Byggarbetare skyndade fram och tillbaka för det fanns saker att fixa in i det sista och en gång blev direktör Tollemark nästan påkörd av en tung vagn men han är mager och ser vältränad ut och hoppade smidigt åt sidan.
Det skrek av borrar, gnällde av ett metallskåp som flyttades, kvittrade ur högtalarna på en restaurang som väntade på kunder.
Direktör Tollemark pekade på några bänkar där man kan ”toucha down” om man är trött.

Alla gigantiska köpcentra som växer upp utanför våra städer bjuder på unika upplevelser, säger de, fast de i grunden ser likadana ut, har samma utbud och samma sus från ventilationssystemet som förvandlar oss till levande döda med betalkort.

Det unika med Mall of Scandinavia är att den är störst.

Köpcentra utanför Västerås, Karlstad, Sundsvall, Kalmar och Malmö, till exempel, suger ut handeln från centrum och de omkringliggande småstäderna. Kvar blir döda stadskärnor och förrödda småstäder.
Mall of Scandinavia ska suga till sig en hel region.

En tredjedel av Sveriges befolkning bor inom 90 minuters köravstånd från Mall of Scandinavia. Det betyder att gallerian ska konkurrera med handeln i Norrköping, hela Mälardalen ända bort till Västerås, norrut mot Uppsala och varför inte Gävle.

Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Så går handeln i motsatt riktning till det vi säger att vi vill ha: småskalighet, butiker nära, möjlighet att klara oss utan bilen.
De gallerior som byggdes utanför de stora regionstäderna och konkurrerade ut centrumhandeln kan nu själva bli utkonkurrerade.
Kvar blir – Mall of Scandinavia?

Jag går i journalistflocken bakom direktör Tollemark. Han pekar på höga skyltfönster och detaljer i entréerna – och vi traskar mellan samma gamla H&M, Zara, Stadium, Synsam, Naturkompaniet och andra kedjebutiker.

Man säger att kunden är kung men det är inte sant.

Hundratusentals människor kommer att vallfärda hit, lika lydiga som vi journalister. Ingen har bett om skiten men nu när den finns där blir den vårt nya tempel.

Ikea blev dödsstöten
Ikea etablerade sig i Haparanda, inte alls långt från centrum. Andra kedjor la sig bredvid Ikea. Resultatet blev att centrum tvärdog och blev en öde, deprimerande plats.

I jättegalleriornas hemland USA pågår en dödlig epidemi. De senaste fem åren har minst ett par dussin gallerior tvingats stänga, rapporterade New York Times i vintras. En förklaring är medelklassens försämrade ekonomi. En annan är att tidens trend är tillbaka till stadskärnorna. Fast inte i Sverige, då.

Mall of Scandinavia har 3 700 parkeringsplatser. En finess anses vara att det finns parkering både under och över våningsplanen med affärer.