Tänk om snyltarna har rätt

Man tittar in genom ett fönster på Söder i Stockholm och där inne sitter fyra personer som bryter mot all sans och vett.
De heter Marcus, Sandra, Molly och Emely.

Man tittar in genom fönstret och därinne finns en del roliga affischer som ”Skända arbetslinjen, vägra jobba – Kuken” och ”Biljettkontroll, jalla, hej då”, och man kan tänka att dessa små vänstergrupper med sina roliga paroller är sig lika. Snygga affischer och noll inflytande.

Så kan man se det.

Just den här gruppen tillhör en organisation som heter Planka.nu. Den uppmanar allmänheten att inte betala i tunnelbanan och på bussarna utan i stället fuskåka. Det har upprört deras motståndare vilka betraktar Marcus, Sandra, Molly och Emely som parasiter och snyltare.

De berättar gärna om sina knep.

Marcus, som har skägg och rutig skjorta och smidigt smälter in bland västra Södermalms hipsters, bär ett tomt rött fodral för månadskortet. Det håller han fram som om han lägger ett kort över spärrens avläsare samtidigt som han smiter in bakom den som går före.

Man kan också svinga en jacka över spärren så att fotocellerna öppnar dörrarna därför att någon tycks passera ut.

Emely från Planka.nu visar hur man plankar med hjälp av en jacka. Foto: Carolina Byrmo

Det finns en app att ladda ner, en falsk sms-betalning, som man kan lägga över läsaren i bussar.

Så många knep det finns! Det handlar naturligtvis inte om att åka gratis för egen del, jo det också, alla har fuskåkt till detta möte, men plankningen sägs ha ett högre syfte, rättvisa, bättre miljö och en stad för alla.

– Att kunna röra sig i staden är ett grundläggande mänskligt behov, säger Marcus som heter Andersson i efternamn. Avgifterna förstärker den extrema segregationen i Stockholm. I områden med låga inkomster plankar ungdomarna mest. Rinkeby till exempel. Då sätter SL in extra kontroller där. Det är cyniskt.

Han är 35 år, har Armaniglasögon, äter medhavd kinamat ur en grå liten pappkartong, pluggar stadsplanering på Kungliga tekniska högskolan och arbetar som fastighetsskötare. Plankat har han gjort i många år.

Sandra heter Lindquist i efternamn, är 33 år, har varit med i Planka.nu i fyra. Hon är socialist och säger att avgifterna till kollektivtrafiken är en bra samlande fråga.

Vi har institutioner i samhället som är subventionerade fullt ut. Ingen ifrågasätter att det är gratis att låna på biblioteken. Men att förflytta sig, röra sig fritt, det får inte alla få göra. Månadskort är inget problem för den som tjänar 50 000 i månaden. Men om du har låg inkomst eller ingen alls? Det gäller mer än pengar, det gäller demokratin.

Molly:
– I förorten plankar nästan alla.

Marcus:
– Jag bor i Rågsved. Där hjälper folk varandra.

Så går samtalet. Stora visioner om ett annat sätt att tänka. En skopa naivitet blandad med en skopa realism.

Foto: Peter Kadhammar

De delar den lilla lokalen med andra organisationer och ett litet webföretag. På kylskåpsdörren sitter en bild av Pol Pot och en uppmaning som även skänker den rebelliska politiken ett stänk av gnölig vardag: ”Jag vet att det är svårt, men du kanske kan försöka ändå? Att stänga kylskåpsdörren ordentligt alltså…”

Den moderata politikern Mikael Söderlund protesterade mot att Planka.nu fick ordna debatt om kollektivtrafik i Kulturhuset.
– Vad kommer härnäst? Studiecirklar för snattare?

Dagens Nyheter höll med och kallade Planka.nu för ”bortskämda snyltare”.

Man kan se Marcus, Sandra, Molly och Emely som ytterligare några av Stockholms drömmare vilket är bra för stadens mänskliga artrikedom men inte mycket annat.
Eller?

I våras skrev en av Socialdemokraternas tyngsta tänkare, Leif Pagrotsky, en debattartikel där han förordar nolltaxa. Kollektivtrafiken är lika nödvändig i en storstad som hissar i höghus. Ingen drömmer om att man ska köpa biljett för att ta sig till sjätte våningen.

Och det finns kommuner som redan tillämpar nolltaxa. I Avesta har den politiska ledningen upptäckt att nolltaxa bidrar till tillväxt, folk flyttar till kommunen vilket ger högre skatteintäkter, förutom bättre miljö och mer trivsel. Det är lätt att sätta sig på bussen för att hälsa på sin gamla moster.

Betalar dina böter
Ett månadskort för kollektivtrafiken i Stockholm kostar 790 kronor, priset för en enkelbiljett är 36 till 88 kronor beroende på vilka zoner du åker. Straff om du åker utan biljett: 1 200 kronor.

Planka.nu har en ”p-kassa”. Betala 100 kronor i månaden och föreningen står för dina böter. Cirka 500 personer är medlemmar i p-kassan.

”En del säger att det är lätt för Avesta att ha nolltaxa eftersom kommunen är liten. I Estland har huvudstaden Tallinn nolltaxa. Där säger man att det är lätt för Tallinn eftersom staden är så stor”, berättar Avestas kommunalråd Lars Isacsson (s).

Planka.nu har varit på seminarium om kollektivtrafik i Avesta. Och i Toronto, Kanada. Men i Stockholm är de bortskämda snyltare.

Marcus, Sandra, Molly och Emely sitter runt ett billigt bord och pratar om en kommande konferens i Jönköping. Från deras fönster faller strax ljuset ut på den ödsliga hösttrottoaren.

Jag ser dem och tänker att det som är en upprörande provokation i dag kan vara en etablerad sanning i morgon. Man ska aldrig räkna ut dem som säger att det kan vara tvärtom.


PRODUCENT: PATRIK SYK, REDAKTÖR: SOFIA BOSTRÖM