De tar finlandsfärjan till andevärlden

M/S Viking Cinderella, Ålands hav.
En kvinna som heter Pamela Gunnarsson förevisar ett litet runt bord, ett trollbord. Genom det bordet kommunicerar Den Andra Sidan med de levande.
Andarna lever lika mycket som vi människor, och genom trollbordet kan du tala med dem.

Jag sitter längst bak i en sal som kallas Banquetten på kryssningsfartyget Viking Cinderella. Jag sitter längst bak därför att det är den enda plats jag funnit. Banquetten är smockfull.

Hela båten är full av människor som vill ta för sig av ett ”andligt smörgåsbord”: seanser, healing, trummeditation, auratransformation, ett knippe gammaldags spåtanter och mycket, mycket annat.

Pamela Gunnarsson guidar med hjälp av ett trollbord. Foto: Ola Axman

Trollbordet är av al och tillverkat av en karl som heter Henriksson i Arvika, berättar Pamela Gunnarsson.

Det är en typisk detalj, det vardagliga kopplat till det fantastiska. Ett bord från Arvika. En ande som tjatar om något, tjatar och tjatar.
Så vardagligt och nästan irriterande. Om det inte vore en ande.

Hon lyfter upp bordet och visar de tre fötterna som är märkta N för nej, J för ja och R för räkna. Man lägger händerna på bordet, inte för tungt, har fötterna stadigt på jorden så att energin kan strömma genom kroppen, och ställer sina frågor till andarna, eller Guiderna som Pamela Gunnarsson säger.

Får man kontakt med Den Andra Sidan börjar bordet vicka, Ja, Nej och R för att räkna sig fram genom alfabetet när anden vill diktera ett budskap.

Kryssningen arrangeras av tidningen Nära som ägs av mediekoncernen Egmont. Nära grundades 2009, blev en dundersuccé och kommer nu tio gånger om året, upplaga 25 000. I år ordnar Nära två andliga kryssningar till Åland, 1 300 deltagare på varje.

Tidningen Nära hade den största montern på mässan. Här ses chefredaktör Madeleine Walles i vit t-shirt. Foto: Ola Axman

Pamela Gunnarsson hade värk i lederna och fick av en tillfällighet delta i en trollbordsseans. Hon frågade: Blir mina leder bättre?
Bordet vred på sig. Det ville inte svara. Efter upprepade frågor svarade bordet – nej!

Två år senare fick Pamela Gunnarsson pension på grund av reumatism. Det var, säger hon, beviset för att de synska andarna meddelade sig genom bordet.
Hon köpte ett eget av Henriksson i Arvika. Hon har talat med sin döda mor och med Astrid Lindgren och Evert Taube. Astrid Lindgren meddelade medelst bordsvickningar att hon tycker bäst om sin figur Madicken. Det bekräftades i ett tv-program några månader senare. Ännu ett bevis.

Jag går runt på båten och får veta att Inkafolket kom från stjärnhopen Plejaderna. En kvinna berättar att hon talar med djur, företrädesvis hundar. Hon visar bilder på hundarna som led innan hon räddade dem.
En annan kvinna, Medicine Woman, civilt namn Ann Häggebrant, har besökt Djurens planet.

Sakta glider det stora, tunga fartyget genom skärgården. Genom fönstren syns klipphällar, röda stugor med vita knutar, telefonmaster som sticker upp ur barrskogarna.

På våning 9 fanns ett mässområde där det såldes allt från kläder, stenar, böcker och olika konsultationer. Alice från Lindsbergs healinglife kände in sina besökares behov med hjälp av en pendel. Foto: Ola Axman

På våning 9 fanns ett mässområde där det såldes allt från kläder, stenar, böcker och olika konsultationer. Alice från Lindsbergs healinglife kände in sina besökares behov med hjälp av en pendel. Foto: Ola Axman

Om man inte ville besöka något andligt kunde man höra Sonja Alden sjunga.  Foto: Ola Axman

Om man inte ville besöka något andligt kunde man höra Sonja Alden sjunga. Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Den som ville kunde få en tarottolkning. Foto: Ola Axman

Den som ville kunde få en tarottolkning. Foto: Ola Axman

På båten fanns ett speciellt ”healingområde” i anknytning till mässan. Foto: Ola Axman

På båten fanns ett speciellt ”healingområde” i anknytning till mässan. Foto: Ola Axman

Häggebrant säger att det finns helig naturmedicin i Amazonas djungler som hittills varit dold för mänskligheten. Men nu är tiden kommen. Du kan få del av visdomen med hjälp av en peruansk shaman på veckokurs i Spanien, ”Dimensionernas dans”. 13 800 kronor.

En knappt kännbar vibration i golvet antyder att motorerna i fartygets buk arbetar jämnt och säkert.
Ur högtalarna svävar stillsam musik, en plinkande gitarr stödd av en synts långsamma ljudvågor.

Storseans med Benny Rosenqvist, han är tidningen Näras eget medium. Första gången han chattade med läsarna fick han 2 500 frågor på en timme.

Benny Rosenqvist är tidningen Näras eget husmedium och drar stor publik vid sina seanser. Foto: Ola Axman

Ett par tre hundra personer deltar i seansen. Hälften räcker upp handen när Rosenqvist undrar vem som vill ha kontakt med Den Andra Sidan.
Han väljer en kvinna. 80 procent av passagerarna är kvinnor. De kommer från hela landet, de är glada, sökande och koncentrerade under gruppmeditation. Deras män ger överlag ett bistrare intryck.

Vem vill du ha kontakt med? Farfar?
Rosenqvist får en inre syn och säger saker som:
Farfar kunde låta barsk. Han har installerat sig ordentligt på andra sidan. Farfar kommer att visa sig för dig och först kommer du att drömma om honom. Öppna alla dina sinnen.

Han kramar kvinnan.
– Det är från farfar.

Detta är spiritism
Spiritism: strävanden att nå kontakt med de avlidnas andar (Nationalencyklopedin, 1995).

Borddans: dansande rörelser i bord vilka uppstå under inflytande av kringsittande personers nervösa spänning och omedvetna rörelser (Nordisk familjebok, 1925).

Intressant trend: Den fördolda visdomen tycks inte längre finnas i östra Asien utan i Peru och Amazonas djungler. Jag antar att det har att göra med att Kina blivit världens verkstad, halva Sverige semestrar i Thailand och Indien är ett populärt mål för ryggsäcksresenärer. I Asien finns ingen mystik kvar.

Roligaste incident: Mediet Ewa Olsson säger till en man att hans morfar sjunger ”socialdemokraterna, socialdemokraterna” på andra sidan. Den statistiska möjligheten att en gammal man ur arbetarklassen ska vara socialdemokrat är mycket stor. Hans barnbarn svarar: Jag hoppas han inte gillar dem för vi är moderater, vi är ju bönder.

Seansen påminner om leken 20 frågor men här är svaren är otydligare. Andarna talar i gåtor, antyder, ger inga raka besked. Publiken applåderar.

Tidningen Näras chefredaktör Madeleine Walles säger att Sverige är ett land i själslig nöd. Jag tror henne. En sådan här kryssning är ett tecken på tidens förvirring. Spiritismen lever efter 100 år upp igen – det var populärt att tala med andar åren före första världskriget.

Men det finns en skillnad. En sierska har en skylt: ”diplomerad tarottolkare”.
I vår tid behöver till och med dumheten legitimation.


PRODUCENT: PATRIK SYK, REDAKTÖR: SOFIA BOSTRÖM