Kalmar Med stor tillfredsställelse hämtar Susan Billmark ett par brev från mäktiga förläggare, Forum och Bonniers, som i vänliga ordalag, ja, ödmjukt, undrar om paret Billmark kan tänka sig att publicera nästa bok hos dem.
Susan läser högt. Mats, maken, ligger bredvid på en röd soffa och med benen på en hög kudde. Han har ont i ryggen.
Mats och Susan gav ut en av förra årets storsäljare i Sverige, ”Lär dig leva”, en av alla dessa böcker som handlar om hur man ska få ordning på sig själv och tillvaron. Livets mest njutningsfulla ögonblick är de stunder då vi är som mest fokuserade och närvarande i nuet. Sådana råd.
Boken har hittills sålt i drygt 130 000 exemplar. Det är en upplaga som förläggare är beredda att auktionera bort sin mamma för.
Men ”Lär dig leva” har ingen förläggare. Mats och Susan gav ut den själva. De blir därmed något mer än oväntat framgångsrika författare, de är budbärare för något större, för det nya samhället.
Första versionen kom redan 2003, när båda hade varit sjukskrivna för utbrändhet. Susan arbetade som dekoratör på Lindex, Mats var företagare och drev ett bolag för mässor, hade godisbutik vid namn Tokige Ture, och gav ut samlarbilder på idrottsstjärnor.
– Ingen skrev om stress och utbrändhet så att en normal människa fattade, säger Mats. Jag köpte en bok i veckan. Alla hade liten stil och var skrivna av experter. Jag förstod ingenting.
– I vår bok blandar vi egna erfarenheter med fakta. Man ska inte behöva läsa hela utan kan hoppa i den, stryka under, skriva in själv vad man tycker är viktigt, säger Susan.
De pratar så, fyller i och kompletterar varandra, hon på inte alltför markant Ludvikamål, han på småländska.
Vi befinner oss i paret Billmarks arbetshus, en upprustad skola från 1800-talet i utkanten av Kalmar. Susan sitter på en pinnstol klädd i tovad ull, det är en av hennes skapelser i verkstaden som är fylld av otroligt många prylar: ljusstakar, torkade blommor, korgar, halsband, små ställ i trä för värmeljus (säljes för 450 kronor styck), en ullklädd sten med två pepparkaksformer ovanpå, man och kvinna. Mycket är prytt med ord som Andas, Lev nu, Glädje, Love is All.
Boken sålde bra, uppåt 8 000 exemplar, och de hade 4 000 följare på sin Facebooksida ”Att leva i nuet”.
För ett och ett halvt år sedan skrev de om och byggde ut boken. Tionde december 2014 började de sälja den genom Facebooksidan. De sålde 4 000 exemplar före jul, och i januari hamnade ”Lär dig leva” etta på Bokus och Adlibris försäljningslistor.
Sedan ringde Gekås i Ullared, Åhléns, Ica, Pocketgrossisten… Alla ville vara med och sälja.
Mats och Susan är inte de enda som ger ut böcker på egen hand. Bokinfo, ett serviceföretag för bokbranschen, uppger att av 1 500 svenska förlag är ungefär 200 professionella, resten är egenutgivare som Mats och Susan, privatpersoner som ger ut en bok och bildar ett förlag för den bokens skull.
Klassikern för egenutgivning är Författares Bokmaskin som grundades 1972. Företaget hjälper personer som vill ge ut en egen bok. Antalet titlar har fördubblats på tio år.
Egenutgivet toppar listorna
Aino Trosell, respekterad författare med 21 publicerade böcker, ger ut sin senaste, ”Varning för vilt”, genom Type and Tell. ”Jag bestämde mig på bokmässan för att ge ut novellsamlingen och jag behövde ha den nu i januari. Så snabbt arbetar inget förlag”, säger Trosell.
2014 publicerades 10 812 böcker i Sverige.
Bonniers, Sveriges största förläggare, försöker haka på och startade förra året ett företag för egenutgivning. Det har bisarrt nog namn på engelska, Type and Tell, en antydan om att inkompetenta marknadsförare haft ett ord med i laget.
Undersökningar visar att var tredje svensk drömmer om att ge ut en bok, säger Rebecka Leffler som är chef på Type and Tell.
Med digital teknik och sociala medier kan plötsligt var man bli sin egen förläggare och marknadsförare.
Det innebär att också att eventuell vinst hamnar hos författaren och inte hos de traditionella förlagen.
Mats och Susan funderade ett tag på att låta något etablerat förlag ge ut ”Lär dig leva” som ljudbok. Men efter att ha granskat de ekonomiska villkoren bestämde de sig för fortsätta på egen hand.
Varför ska vi skänka förlagen 80 procent av inkomsterna när det är vi som har skrivit boken? Mats Billmark
En pensionerad svenskalärare hjälpte till och granskade deras manus. Men de tyckte att språket blev för ”korrekt” och ändrade tillbaka till sin ursprungliga stil.
– Det finns säkert en hel del språkliga fel men det struntar vi i, säger Susan.
De har träffat en ton som mängder av människor uppskattar. Lättläst, grafiskt varierat, visdomsord av Buddha och Dalai Lama och med löften om bonusläsning på omslaget: ”Extra! Sensationell närvaroteknik på sidan 57”.
Men det är inte orden eller utformningen som får de stora förlagen att skriva ödmjuka brev till Mats och Susan i Kalmar. Det är 130 000 sålda exemplar och att ”Lär dig leva” nu lanseras internationellt.